Hoe je je zenuwen de baas wordt...

Vlak voordat ik op moet, gieren de zenuwen door mijn keel. Ik krijg een droge mond, en ik begin met mijn papieren te rommelen.

Een performer die heeft daar vaak een ritueeltje voor. Hij gaat wat rekken en strekken, concentreert zich op zijn adem, of juist op zijn   ontspanning. Als je zenuwachtig wordt van publiekelijk spreken, dan is het een teken dat je je er om bekommert dat het goed gaat. Op zichzelf is dat een heel goed teken. Nu is het een kwestie van iets verzinnen, iets fysieks afleidends, waardoor je de zenuwen de baas wordt.

Wat zou ik dan kunnen doen?

Het allerbelangrijkste is dat je je goed voelt met de techniek, de ruimte, en de mensen in de zaal. Als je de techniek onder controle hebt, je weet hoe je een microfoon moet vasthouden, of je bent confortabel met een oortje, en de lichten op je gezicht, dan heb je al 50% gewonnen. Stand up comedians oefenen als eerste met de mike.

Je kan ook zorgen dat je een mentale oefening doet. Concentreer je op de ruimte, neem de achterste muur in je op, de zijmuur, en het podium waar je op staat. Probeer je zoveel mogelijk te ontspannen door te zeggen in jezelf: "ik wil hier zijn." Corrigeer de spanning door langer uit te ademen dan in te ademen. Focus.

Ja maar wat een onzin, ik voel de adrenaline gewoon stijgen, daar is toch niets aan te doen?

Hmm...ja toch wel, je kan er iets aan doen. Dat zei ik net he. Maar je kan ook een stukje kleien, met een kleine bol klei. Wetenschappelijk bewezen dat het werkt.

Doe je ook wel eens oefeningen tijdens de sessies hiervoor, Maureen?

Ik laat mensen wel eens van te voren oefenen door hen te vragen wijdbeens te gaan staan, 'als een boom.' Dan duw ik zachtjes tegen ze aan, en dan zeg ik "zorg dat je niet om valt." Dit helpt hen de juiste kracht en ontspanning in te zetten om zonder moeite te blijven staan. Ook wat zingen helpt goed. Het resultaat? Je leert dat de zenuwen niet blijven. Na een paar minuten ebt het weg, en kan je het podium op!

Tjonge, nou ik ga het ook eens proberen dan.